Mänskliga rättigheter ska finnas för alla!

Text: Sara Hadi, bilder wikipedia och flickr.

Mänskliga rättigheter ska finnas för alla människor och betyder att alla människor ska bli behandlade lika och att människor ska behandla varandra med respekt, men tyvärr finns det fortfarande länder som inte har mänskliga rättigheter och det är ju hemskt men det verkar som att vi inte kan göra något åt det för tex Sverige som har mänskliga rättigheter har ändå diskrimineringar som inte staten bryr sig om som att män tjänar mer bara för att de är män och att även om en man och kvinna gör exakt samma jobb lika länge kommer manen tjäna mer även om kvinnan gör ett bättre jobb det är ju jätte orättvist men det är inget som blir ändrat.
Och nu när man pratar om orättvisor så finns det delar av världen då barn dör av svält och inte har hus, har ingen rätt till utbildning eller sjukvård eller länder som blir bombade för makt, pengar och olja av andra mer mäktiga länder och alla vet att det är fel men ändå låter detta hända medans massor av människor dör i detta land bara för en liten bit av mark & olja.

Rasism är ännu värre att man kränker folk bara för vart de kommer från och bara för att de har en annan hudfärg, ögonfärg &hårfärg eller att man ser annorlunda ut, konstigt kan man tänka för vi är ju alla människor men ändå blir vi kränkta för vår kultur, etnicitet, utseende, religion, stil, hinder &för de vi väljer att älska.
För man ska ju kunna vara sig själv och tro tänka hur man vill.
Men människor lär sig inte att man måste sluta lyssna på fördommar och lära känna dessa människor innan man dömer de t.ex. att 9 miljoner människor behövde dö bara för att Hitler ville ha ett super folk som var perfekta enligt honom och att inte judar, romer, homosexuella och handikappar inte var perfekt och därför inte förtjänar att leva & det är fel för vem är du att säga vem som är perfekt och vem som inte är det.
Istället för att människor blir rädda att människor blandas borde de vara glada för en mångkultur och göra det till något positivt än att försöka stoppa det för under utsidan, religionen, etnicitet och allt det dära, så finns det en vanlig människa som du själv som har känslor som också blir sårad som alla andra.

Så sluta vara själviska och försök att hjälpa andra och döm inte andra människor för lite fördomar kan bli till en utrotning, tänk efter och lär känna människor innan du dömer dom och kom ihåg att behandla andra människor som du själv vill bli behandlad.

2 reaktion på “Mänskliga rättigheter ska finnas för alla!

  1. Det är ett väldigt intressant ämne,som berör oss alla. Det är hemskt att det finns människor som inte får ta del av sina rättigheter. Mänskligheten borde ha kommit längre i sin utveckling. Vi kan inte förstå att det finns människor år 2012 som fortfarande blir behandlade som skit. Fördomar är något som vi alla har. Vi tror att det är en omöjlighet att bli av med alla fördomar, men så länge vi håller det på en låg nivå så funkar det. Vi har svårt att sätta punkt på var dessa kommer ifrån.

    /SJ

  2. Jag håller med att det finns mycket orättvisa i Världen. Jag håller samtidigt med att det finns barn som dör av svält, som är hemlösa och som inte får någon utbildning alls. Så klart så dör folk i andra länder där vi inte bryr oss. Vi är så girriga. Här så bryr man inte sig tillexempel, utan så bryr man sig mer om ekonomi verkar det som. Jag vill inte välja sidor men jag tror att kapitalism är anledningen till varför vi blir så girriga. Seriöst, vi har ju dödat folk för att få lite mark och olja. Och sen har vi rasism mot andra folk grupper som är helt fult. Jag tycker att det är en bra poäng att vi börjar hjälpa varandra istället för att vara så djävla själviska hela tiden. Människliga rättigheter ska vara till alla, alla ska ju ha lika rätt. En som kommer till Sverige ska ha lika rätt som en annan medborgare att stanna i Sverige. Jag tycker att mångkulturell är en bra grej, på detta sättet kan vi dela kunskaper och kultur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>